Schoenendoos reis Polen in beeld
In het najaar van 2018 is er door de Polencommissie van de Immanuëlkerk in Barendrecht weer de schoenendoosactie gehouden. Dit jaar hebben veertien kerken en twee scholen meegewerkt aan onze schoenendoosactie. In totaal werden 600 dozen ingeleverd.
Op de avond van 6 december vertrok de eerste groep in de richting van Polen en een dag later de tweede groep. De reizen zijn voorspoedig verlopen. Door de groepen zijn in totaal zeven kerkelijke gemeenten bezocht. Ze hebben weer heel fijne ontmoetingen gehad met mensen van een andere cultuur, maar hetzelfde geloof in Jezus Christus, de Redder en Koning van deze wereld.

Ieder jaar valt weer op hoe blij de kerken in Polen zijn met de schoenendozen. Protestanten hebben het nog steeds moeilijk in Polen. Ze proberen met het uitdelen van schoenendozen het beeld dat mensen uit de omgeving van hen hebben te verbeteren. En ze proberen op die manier te evangeliseren; kinderen die schoenendozen krijgen, worden uitgenodigd voor het bezoeken van bijbelclubs. En ze kunnen met de schoenendozen een beetje licht brengen in het leven van kinderen die weinig licht in hun leven ervaren.
Soms leidt dit er uiteindelijk toe een gezin zich bij een kerk voegt. Dat mensen het geloof in Christus vinden. Iets wat begon met een simpele schoenendoos.

De dozen die we in Barendrecht inzamelen, worden door leden van de Immanuëlkerk rechtstreeks naar Polen gebracht, naar protestantse gemeenten onder andere in de steden Piotrków Trybunalski, Toruń, Łódź, Inowrocław, Radlin en Hrubieszów, die in verschillende delen van Polen liggen. Met hulp van de sociale dienst selecteren kerken in deze steden kinderen, die uitgenodigd worden voor een bijeenkomst waarin schoenendozen worden uitgedeeld.
Ontroerend is het altijd weer, te zien hoe blij de kinderen en jongeren zijn, als ze een doos krijgen.

P_sda_1