Schoenendoos reis Polen in beeld
In het najaar van 2019 is er door de Polencommissie van de Immanuëlkerk in Barendrecht weer de schoenendoosactie gehouden. Twaalf kerken deden eraan mee en de Rehobôthschool. Ook reageerden velen op oproepen in de plaatselijke pers en de sociale media. Heel veel dank aan ieder die schoenendozen inleverde of een gift gaf voor het transport en niet het minst aan de nakijkploeg, die weer heel enthousiast aan het werk was.
Zeshonderdvierentwintig dozen konden we naar acht gemeenten in Polen brengen. Zij waren daar heel blij mee en natuurlijk ook de kinderen die de dozen ontvingen als een fijne verrassing voor kerst.

Reisverslag:
In het weekend van 12 tot 16 december 2019 hebben veertien mensen uit meerdere kerken 624 goed gevulde schoenendozen naar Polen gebracht. De ene groep vertrok op donderdagavond en reisde de hele nacht door. Op vrijdagmorgen rond het middaguur arriveerden de twee bussen waarmee zij reisden, in Radlin, een stadje in het zuiden van Polen. Daar wachtte een ontvangstcomité met een royale lunch. Bij het gebouw van een evangelische gemeente, dat eerder een ruige kroeg was, werden zo'n honderd schoenendozen uitgeladen. Tegen kerst zullen evenveel kinderen die wonen in een mijnstreek met veel luchtvervuiling en werkeloosheid de dozen in ontvangst nemen.

Na een hartelijk samenzijn werd de tocht voortgezet. Op weg naar de volgende gemeente maakte de groep een omweg langs Kraków. Met de kerstverlichting en de kerstmarkt zag het centrum van deze tweede stad van Polen er sprookjesachtig uit. Zaterdag rond het middaguur bereikte de groep de stad Piotrków Trybunalski. In de loop van de middag stroomden daar kinderen met hun ouders toe, die uitgenodigd waren voor een bijeenkomst met uitdeling van dozen. De meeste van de kinderen leven in moeilijke omstandigheden. Bij sommigen is het verdriet van de ogen af te lezen. Ontroerend zijn de blijde blikken, als de kinderen de dozen krijgen.

Lódz is de laatste stad die bezocht werd. Ook hier gaf de groep dozen af, die in de kersttijd zouden worden uitgedeeld. Daarnaast brachten ze hier gebruikte kleding en breiwerken, gemaakt door ouderen in Barendrecht en Rotterdam. Een bezoek aan enkele gezinnen maakte de armoede voor de Barendrechters tastbaar.

De andere groep vertrok op vrijdagmorgen en bereikte vrijdagavond de noordelijk gelegen stad Torun. Op weg naar Torun passeerden ze het stadje Znin, waar ze honderd schoenendozen leverden. Op zaterdag zorgden enkele mensen voor een fantastische brunch. Daarna ging de reis naar Janikowo en Inowroclaw. De gemeente van Janikowo had een samenkomst met kinderen en jongeren met een beperking georganiseerd. Ook de burgemeester was aanwezig. Een koor zong kerstliederen. De mensen uit Barendrecht lieten met een powerpointpresentatie iets zien en horen van Barendrecht en de schoenendoosactie. Ook hier weer ontroering bij het zien van de gezichten van wie een schoenendoos kregen. Het viertal dat hier de dozen bracht, kreeg van de gehandicapte jongeren zelfgemaakte kerststukjes en kaarten. Laat in de avond keerden ze terug naar Torun. Daar werd de zondag voor een belangrijk deel gevuld met contacten met de mensen van een kerk daar, waarmee al vele jaren een relatie bestaat.

In Inowroclaw was de gemeente ook bij weer schoenendozen te ontvangen voor kinderen uit de stad. De gemeente is klein en het gebouw, waarin zij samenkomt is er slecht aan toe. Het was een hele reis naar Polen en terug, maar dat je als groep en allen die hebben meegewerkt blijde gezichten kunt scheppen door het uitreiken van een schoenendoos, dat je lichtstraaltjes kunt brengen in sombere levens van kinderen en jongeren maakt alles goed.
P_sda_1