Schoenendoos reis Polen in beeld
In het najaar van 2018 is er door de Polencommissie van de Immanuëlkerk in Barendrecht weer de schoenendoosactie gehouden. Veertien kerken en twee scholen uit Barendrecht en omgeving hadden die ingezameld. Ze zaten vol met leuke en lekkere dingen voor arme Poolse kinderen.

In het weekend van 6 - 10 december zijn zeshonderd schoenendozen naar Polen gebracht.
Op de avond van 6 december vertrok de eerste groep (5 personen) in de richting van Polen en een dag later de tweede groep (8 personen). De reizen zijn voorspoedig verlopen. Door de groepen zijn in totaal zeven kerkelijke gemeenten bezocht. Ze hebben weer heel fijne ontmoetingen gehad met mensen van een andere cultuur, maar hetzelfde geloof in Jezus Christus, de Redder en Koning van deze wereld.

Een reisverslag:
De twee bussen van de tweede groep die naar vier plaatsen boven het midden van Polen reisden, waren tot de nok gevuld met schoenendozen en gebruikte kleding. Om tien uur zijn we in Inowroclaw bij de eerste kerk. Pawel, die de gemeente leidt, verwelkomt ons samen met zijn vrouw. Nadat de schoenendozen zijn uitgeladen, staat er koffie, thee en iets eigengebakken lekkers klaar. Het echtpaar doet veel moeite om met ons contact te maken.
We rijden door naar Torun,. Ook hier is de ontvangst hartelijk. We zullen twee nachten slapen in het kerkgebouw, annex woonhuis van de dominee. We lossen de lading voor deze gemeente en die voor een gemeente die de dozen komt halen, omdat de reis voor ons te ver zou zijn. 's Avonds zitten we in de kerk aan tafel met zeker dertig mensen en genieten van een typisch Poolse maaltijd. Na afloop zingen we liederen, simultaan in het Pools en Nederlands.
Op zondagmorgen reizen we naar Janikowo. We maken hier een kerkdienst mee. En dan zijn er koffie, thee en schalen vol Pools gebak. De voorganger vertelt hoe ze eraan gaan werken deze dozen op de goede plek te laten komen. Na een perfecte maaltijd wordt het tijd om naar Znin te rijden. We komen bij een gemeente die samenkomt in de woonkamer van een huis. Terug in Torun staat er weer een gevulde tafel voor ons klaar. Op de terugweg genieten we in Torzym van ons laatste Poolse diner. Hier ontmoeten we de groep die het zuiden en midden van Polen heeft bezocht. Prachtig dat we onze ervaringen kunnen uitwisselen. De missie is volbracht.
P_sda_1