In 2015 was het de tiende keer dat de Polencommissie van de Immanuëlkerk in Barendrecht een schoenendoosactie organiseerde voor Poolse kinderen uit weeshuizen en arme gezinnen. In de achterliggende jaren is het aantal schoenendozen gestegen van rond honderd tot circa 880 in 2015.
Steeds meer kerkelijke gemeenten doen aan de actie mee. De kerken die tot nu toe hebben geparticipeerd in de actie zijn de Bethelkerk, Carnisse Haven, de Dorpskerk, de hersteld hervormde gemeente, de Immanuëlkerk, de Maranathakerk, de Triomfatorkerk en Waterport W4C in Barendrecht, de PKN-gemeenten in Heerjansdam, Heinenoord, de Elimkerk in Hendrik-Ido-Ambacht en de Pelgrimskerk, de Adriaen Janszkerk en De Samaritaan in Rotterdam. Ook de scholen ‘De Ark’, ‘Het Lichtpunt’, ‘De Rank’ en de Rehobothschool deden mee aan onze actie. Het is een heel positieve ontwikkeling dat we voor steeds meer kinderen in Polen iets kunnen betekenen, doordat ze voor kerst een doos met praktische, leuke en lekkere dingen ontvangen.

In Nederland denkt menigeen dat het in Polen inmiddels redelijk goed gaat en armoede nog weinig voorkomt. Niets is minder waar. Vorig jaar nog was in de media te lezen: “Ongeveer 1,4 miljoen Poolse kinderen leeft onder het bestaansminimum en is ondervoed. Dit zeggen Poolse welzijnsorganisaties. Volgens de internationale organisatie Unicef leeft 15,4 procent van de Poolse kinderen onder de armoedegrens.”
De verschillen zijn in de Poolse samenleving de laatste jaren veel groter geworden. Dus het gaat goed met een deel van de Polen, maar met een groot deel van de Polen beslist niet. Veel protestantse gemeenten spannen zich in voor hulp aan armen in hun omgeving en verbinden deze ondersteuning met verspreiding van het evangelie.
Van de pastor van een van de gemeenten die de dozen verspreiden, kwam de reactie: „Opnieuw bedankt voor het brengen van de schoenendozen. Ze helpen ons echt om een beetje licht te brengen in donkere situaties en om de deur te openen om met onze Poolse medeburgers te praten over het evangelie.”

De dozen die we in Barendrecht inzamelen, worden door leden van de Immanuëlkerk rechtstreeks naar Polen gebracht, naar protestantse gemeenten onder andere in de steden Piotrków Trybunalski, Toruń, Łódź, Inowrocław, Radlin en Hrubieszów, die in verschillende delen van Polen liggen. Met hulp van de sociale dienst selecteren kerken in deze steden kinderen, die uitgenodigd worden voor een bijeenkomst waarin schoenendozen worden uitgedeeld.
Ontroerend is het altijd weer, te zien hoe blij de kinderen en jongeren zijn, als ze een doos krijgen.
De kinderen worden uitgenodigd op een kinderclub te komen. Soms leidt dit er uiteindelijk toe een gezin zich bij een kerk voegt. Dat mensen het geloof in Christus vinden. Iets wat begon met een simpele schoenendoos.
P_sda_1